Co si o nás myslí ZŠ Třebenice
Zajímá nás, jak programy Opravdového světa vnímají žáci a pedagogové. Proto žádáme o zpětnou vazbu od všech škol, ve kterých programy realizujeme. Pár vět z klávesnice pedagogů škol nám pak napoví, co si žáci nebo studenti odnesli i z dlouhodobějšího hlediska.
A právě o to se s Vámi chceme podělit na příkladu ZŠ Třebenice. V rámci projektového dne jsme se zdejšími sedmáky celé dopoledne diskutovali, psali, četli, poslouchali, hledali argumenty, ale i kreslili a hráli scénky na téma skutečné ceny potravin. Věnovali jsme se potravinovému řetězci, plýtvání potravinami i jejich nedostupnosti. Paní třídní učitelka o tom pak napsala:
„Žáci ocenili zejména aktivity, které pro ně byly atraktivní - dramatizace, video. Do programu se zapojili bez problémů, některým se ale moc nechtělo přemýšlet (což je běžné i ve výuce). Z tohoto pohledu oceňuji práci lektorů, kteří se intenzivně snažili zapojit všechny děti a vhodnou formou je zaujmout. To se jim také dařilo. Často střídali činnosti a snažili se, aby informace byly žákům podány zajímavou formou. Pokud jde o samotné získané informace, většina z nich byla pro žáky překvapující a diskutovali jsme o nich ještě následně ve výuce.“
Těší nás, když se téma našich programů objevuje i v pozdější výuce. Právě to je cílem našeho působení – propojovat a otevírat témata, která nejsou právě v osnovách a zároveň jsou klíčové k porozumění globálním souvislostem. Žáci ZŠ Třebenice pak shrnují, co se v průběhu programu dozvěděli nového:
Na světě je asi miliarda hladovějících lidí.
Lidé v Africe moc jídla nemají a lidé
v Evropě a Americe je zbytečně vyhazují
do koše. Vyhodí se až 1/3 potravin.
Nejvíc lidé hladoví v Africe a Asii.
Lidé často trpí hlady proto, že jejich
země postihla přírodní katastrofa
(povodeň, zemětřesení,…).
Plýtváme jídlem. Zbytečně se vyhazuje
jídlo, které se ještě může jíst. Doma
nakupujeme víc, než dokážeme sníst,
a pak jídlo končí v koši.
V obchodech se zbytečně vyhazují potraviny,
u kterých skončilaminimální trvanlivost.
Velká část potravin, které se dováží z
exotických zemí (například ovoce),
se zkazí buď cestou ke spotřebiteli,
nebo se neprodá a vyhodí se.
Lidé z chudých zemí, kteří pro nás sklízí
některé potraviny nebo pochutiny
(například kávu), je sami nikdy neochutnají.
Dozvěděla jsem se, že existuje potravinová
banka. A že se využívá prošlé jídlo, ale ne
zkažené.
Kategorie: Oddělení vzdělávání