Daleká cesta čokolády
Cílová skupina: MŠ (předškolní děti ve věku 5-6 let)
Počet účastníků: 15-25
Délka: 60 minut
Anotace: Děti se hravou formou seznámí s tím, z čeho a jak se vyrábí čokoláda. Pochopí také, že jejich oblíbená pochoutka musí urazit kus cesty, než se dostane na náš stůl. Děti si uvědomí si, že svět je propojený a že i my můžeme ovlivňovat životního prostředí.
Cíle programu:
- děti se hravou formou seznámí s procesem výroby čokolády od jejího pěstování z kakaových bobů až po finální výrobek
- děti si uvědomí, že čokoláda se vyrábí z kakaa, kakao z kakaových bobů, které rostou na kakaovnících
- děti zjistí, že suroviny potřebné k výrobě čokolády se nepěstují v České republice (v Evropě), zatímco výrobní proces je v ČR (v Evropě) realizován
Přesah do vzdělávacích oblastí RVP pro MŠ:
- poznávací schopnosti a funkce
- představivost a fantazie
- myšlenkové operace/Dítě a ten druhý/Dítě a společnost/Dítě a svět
Základní pojmy: kakaový bob, kakao, kakaovník a jeho růst, kakaová plantáž, čokoláda, výroba čokolády, pěstitelská země (daleká země), spotřebitelská země (ČR, Evropa), továrna na zpracování kakaa, továrna na výrobu čokolády, přeprava čokolády (lodní, pozemní ad.), těžká práce (dětská práce), moře, férová čokoláda
Nová slova: kakaový bob, kakaovník, kakaová plantáž, dětská práce, férová čokoláda (Fair Trade)